Ουάσινγκτον

Χάκερ θα μπορούσαν να αποκτήσουν τον έλεγχο των τηλεφώνων iPhone και των υπολογιστών Mac προσελκύοντάς τους σε μολυσμένες ιστοσελίδες, προειδοποιούν την Apple ειδικοί σε θέματα ασφάλειας. Κώδικας που διορθώνει το πρόβλημα αναμένεται σύντομα.

Εκμεταλλευόμενοι το κενό ασφάλειας, κακόβουλοι προγραμματιστές θα μπορούσαν να κάνουν ό,τι κάνουν σήμερα με τα μολυσμένα PC: να δημιουργήσουν στρατιές από μολυσμένα τηλέφωνα και να τα στρέψουν εναντίον στόχων.

«Θα μπορούσε κανείς να βάλει ένα εκατομμύρια iPhone να τηλεφωνούν στην εξυπηρέτηση πελατών μιας εταιρείας και να τη θέσουν εκτός λειτουργίας» λόγω υπερφόρτωσης, δήλωσε ο Τσάρλι Μίλερ, ερευνητής της αμερικανικής εταιρείας Independent Security Evaluators, όπου ανακαλύφθηκε το πρόβλημα.

Επιπλέον, τα μολυσμένα iPhone θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών ή άλλου είδους μηνυμάτων μέσω SMS. Οι χάκερ θα είχαν ακόμα πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που βρίσκονται αποθηκευμένα στη μνήμη της συσκευής.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο Safari, το πρόγραμμα της Apple για πλοήγηση στο Διαδίκτυο, το οποίο τρέχει επίσης στο λειτουργικό σύστημα Mac OS X.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες για την «κερκόπορτα» γνωστοποιήθηκαν μόνο στην Apple, μαζί με προτάσεις για την επιδιόρθωση του προβλήματος.

Το «μπάλωμα» (patch) για την επιδιόρθωση θα πρέπει να δημοσιευτεί από την Apple μέχρι τις 2 Αυγούστου, οπότε οι ερευνητές της ISE θα ανακοινώσουν λεπτομέρειες για την ανακάλυψή τους σε συνέδριο για χάκερ στο Λας Βέγκας.

Από www.in.gr

Advertisements